Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Tweestrijd

Wanneer je veel mensen tegenkomt in je leven die misbruik maken van situaties, kom je vanzelf in een soort tweestrijd terecht, want wie kan je nog vertrouwen?
Niet elke persoon houdt zich gelukkig bezig met list en bedrog. Maar hoe herken je de personen waar je wel op kunt bouwen? Een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je vaak al met mensen te maken hebt alvorens je erachter komt ‘wie echt is, en wie niet’, ofwel, ‘wie oprecht is, en wie niet’.

Wat ik daarover kan zeggen is dat mensen die oprecht zijn, ook wel authentiek genoemd, doorgaans niet de mensen zijn die overdreven vriendelijk zijn, te vriendelijk eigenlijk, of te charmant, te voorkomend, te dus vooral…..
Oprechte mensen zijn vriendelijk naar jou, maar ook naar zichzelf, ze zullen nooit teveel geven maar wel respect hebben voor hun omgeving, zonder zichzelf te verwaarlozen. Ze slijmen niet bij andere mensen, en zijn ook geen meelopers. Ze geven complimenten, maar op een normale, noem het nuchtere manier, niet te dus maar oprecht. Ze menen wat ze zeggen, anders zouden ze het niet zeggen.

Mensen ‘die iets van je willen’ doen vaak ‘iets teveel hun best’ zou je kunnen zeggen, ze liegen en bedriegen, zijn vaak ook een beetje vaag.
Ze leggen teveel nadruk ergens op, wat dat dan ook zijn mag. Iets om jouw aandacht te trekken, zodat ze jou ‘binnen kunnen halen’. Jouw interesses kunnen zomaar ineens hun interesses zijn. Ze zullen bewondering voor je tonen, proberen ‘aan te haken’, en dat allemaal op een iets ‘te‘ opvallende manier.
Ze voelen aan of jij gevoelig bent voor hun avances, en zo ja, dan zullen ze er gebruik van maken, en vanuit zelfbelang leggen ze het ‘te‘ er extra dik bovenop. Ze zullen de eerste tijd dan ook hun best blijven doen om je interesse vast te houden, wederom met teveel nadruk dus. Alle alarmbellen zouden bij jou moeten gaan rinkelen nu, maar helaas is het vaak zo dat je juist valt ‘voor de charmes’ van deze persoon, en dat is precies de bedoeling. En het maakt niet uit of het om werk, “liefde” of wat anders gaat, het gebeurd overal.
Hebben ze je vertrouwen helemaal gewonnen dan merk je al snel dat er veranderingen optreden, ze zijn ineens wat minder voorkomend of ze laten je opdraaien voor allerlei dingen. Je wordt dus voor hun karretje gespannen, of je mag naar hun pijpen dansen, wat je wilt, je bent in hun val getrapt en je zult ze pleasen. Doe je dat niet, dan kunnen ze je zo nu en dan trakteren op een denigrerende opmerking, of misschien nog wel erger dan dat.
Hoe snel je het doorhebt kan ik niet zeggen, maar je zult gaan merken dat er iets niet klopt in deze verhouding. Jij geeft veel meer dan die ander. Die ander neemt voornamelijk, en om je ‘te vriend te houden’ wil ie zo nu en dan ook wel even iets voor jou doen, maar wel op zijn of haar voorwaarden natuurlijk, want zij willen de controle behouden.
Ook kun je tegenstrijdigheden ontdekken in hun denken en doen, het zijn echte meelopers. Deze persoon verteld jou (in ieder geval in eerste instantie) wat jij wil horen, en tegen de volgende wat hij of zij wil horen, ook als dat haaks op elkaar staat. Gebrek aan zelfvertrouwen dus, en dat proberen ze via jou wat ‘op te liften’. Dat is eigenlijk ook de gedachte achter deze hele komedie, of misschien is het meer een drama, maar hoe dan ook is het theater, een illusie.

Dit zijn allemaal dingen die oprechte, authentieke mensen niet doen. Deze mensen hebben hun grenzen bepaald, en zullen nee zeggen als ze nee bedoelen, en ja als ze ja bedoelen, en weten ze het even niet, dan zeggen ze dat gewoon. En heb je over een situatie geen controle, dan zullen ze dat accepteren en er het beste van maken. Deze mensen weten doorgaans heel goed wat ze willen, en hebben vertrouwen in zichzelf, maar ze weten ook wanneer ze op afstand moeten blijven, tot hier en niet verder dus. Maar met respect natuurlijk, dat dan weer wel…

Tja, het leven is een leerschool, en er zal regelmatig tweestrijd zijn, dus misschien trap je zo nu en dan in de val. Zorg er dan tenminste wel voor dat je niet gevangen blijft, maar stel direct je grenzen, tot hier en niet verder….punt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen