Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Voor lief nemen

Mensen die jou voor lief nemen zijn mensen die er vanuit gaan ‘dat jij altijd voor ze klaarstaat’, bij voorkeur hoe en wanneer hen dat uitkomt. Ze zien het bijna als vanzelfsprekend, of misschien wel helemaal.
En als ze daar wat (zachte) manipulatie voor moeten gebruiken doen ze dat, het zit in hun aard. Ze bespelen je met mooie woorden, en spelen de onschuld zelve, daar waar ze niet zo onschuldig zijn als je misschien denkt. Maar omdat ze het zo vriendelijk brengen, of hulpeloos zelfs, trap je er keer op keer in. Ieder heeft zo zijn of haar eigen techniek om jou te doen geloven dat ze oprecht zijn, maar in feite is het list en bedrog. En jij doet er ondertussen alles aan om ze te helpen, ‘te pleasen’.

Tijd voor verandering beste mensen! Laat je niet bedriegen door mensen die zo doortrapt zijn dat ze jou voor hun karretje willen spannen.
Ben jij gevoelig voor dit soort situaties, dan zul je er elke keer opnieuw intrappen, totdat je doorkrijgt wat er gaande is. Waarschijnlijk als jouw energielevel tot een dieptepunt is gezakt. Je zult merken dat er (te) weinig terugkomt van de andere kant, alles bedoelt is om het vooral hen naar de zin te maken, en dat gaat op den duur knagen. Tijd dus om je biezen te pakken en deze situatie los te laten, letterlijk. Volledig negeren is de enige oplossing hiervoor.

Zoals gezegd is het de aard van deze mensen, ze hebben zichzelf dit patroon aangeleerd, en spelen dit spel waarschijnlijk hun leven lang al. Ze zullen dus hoe dan ook blijven doorgaan jou om hun zogenaamd onschuldige vingertjes te winden, door je zo nu en dan te paaien, precies op het goede moment. Waarschijnlijk wanneer jij geneigd bent je terug te trekken, omdat je ze doorkrijgt. Het moment voor deze persoon om een onschuldig of zielig gezicht op te zetten, mooie of zielige woorden te spreken, zodat jij weer helemaal terug komt in ‘team list & bedrog’. Trap daar niet in!

Op deze manier blijf je continue in cirkels ronddraaien, en zij gaan in de meeste gevallen niet veranderen, echt niet!
Gaan ze wel veranderen, dan is dat geweldig, maar het zal ze waarschijnlijk meerdere jaren kosten om deze patronen te doorbreken. Jij zult dus zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om je eigen patronen te doorbreken, om te beginnen door je eruit los te maken. Anders blijft die cirkel doordraaien, net zolang totdat jij helemaal bent opgebrand.
En heb je echt pech, dan zullen ze je ook nog ‘natrappen’ op het moment dat je opgebrand raakt, ‘je waarde is vermindert’ zou je kunnen zeggen, en dat laten ze graag merken. Maar de kans is groot, dat zodra je je energie weer hebt opgeladen, ze gewoon weer bij je terugkomen om hetzelfde spel weer van voren af aan te spelen. Pas daarvoor op dus, want de verleiding is groot om terug te gaan!
Je helpt jezelf en die andere persoon pas echt door voor jezelf te kiezen, verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven, zoals die andere persoon ook zou moeten doen. Pas dan kun je leren die ongezonde patronen los te laten. Blijf je het spel meespelen, dan verandert er helemaal niks, dan blijft die cirkel ronddraaien.

En ik weet dat ik het hier heel vaak over heb gehad, in andere bewoordingen, maar ik blijf deze situaties zelf ook keer op keer tegenkomen, weliswaar steeds met andere mensen, maar de situaties blijven me vooralsnog achtervolgen.
Inmiddels herken ik dit patroon heel goed gelukkig, en kan ik tijdig ingrijpen, maar desalniettemin prikkelt het me enorm, het frustreert me. Het maakt dat ik anderen graag de ogen wil openen voor dit soort situaties. Laat je niet bedotten door mensen die er dit soort ongezonde patronen op nahouden, hoe lief en vriendelijk ze ook overkomen, dat is juist hun grote valstrik!
Als mensen echt oprecht zijn mag je verwachten dat ze voor jou klaarstaan zoals jij voor hen klaarstaat, dat is die balans tussen ‘geven en nemen’, en die balans moet evenwichtig zijn, ook op de langere termijn! Wanneer dit evenwicht ontbreekt klopt er dus iets niet. Kom voor jezelf op, en laat je niet meer voor lief nemen, laat ‘team list & bedrog’ definitief achter je!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen