Natuurbeleving in Beeld

Fotografie & Tekst: MASJA PRINSEN

Eenrichtingsverkeer, Neem de leiding

Neem de leiding over je eigen leven. En dat betekent ook dat je de verantwoordelijkheid neemt ‘voor je eigen daden’, en anderen kunt vergeven.

Zoals jullie hebben kunnen lezen was ik de afgelopen dagen nogal gefrustreerd over bepaalde situaties die plaatsvonden in mijn leven. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb het zelf laten gebeuren.
Niet dat ik nu wil zeggen dat die anderen goed handelden, maar dat doet er in feite niet toe. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven, niet die anderen.

De ene situatie zag ik gewoon niet aankomen, ik werd er een beetje door overvallen. Daardoor had ik de dingen niet helder voor mezelf, anders had ik namelijk direct mijn grenzen kunnen aangeven. Dat deed ik dus niet, en daarmee gaf ik de ander de gelegenheid mijn grenzen te overschrijden.

In het andere geval heb ik niet goed gehandeld terwijl ik ‘het eigenlijk al zag aankomen’. Maar ergens hoopte ik misschien dat mensen ‘het wel zouden respecteren’. Maar nee dus, dat deden ze dus niet, en daarmee had ik spijt dat ik niet direct de juiste actie had ondernomen voordat de situatie zich kon voordoen. De volgende keer ‘als ik iets al zie aankomen’ ben ik beter voorbereid en geef ik mijn grenzen meteen heel scherp aan.
En word ik weereens ‘overvallen door iets onverwachts’, dan neem ik voortaan eerst even de tijd om erover na te denken, want ook dat is leiding nemen over je eigen leven. Je bent niet verplicht direct te reageren, je mag de hele situatie best even op een rijtje zetten voor jezelf en dan pas reageren, laat je dus vooral niet pushen!

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2015- Masja Prinsen – Natuurbeleving in Beeld

facebook | Twitter | 500px | Mijn werk bij Wallstars

error: Fotos & Teksten © Masja Prinsen